Utazó Tódi

2019.máj.18.
Írta: UtazóTódi Szólj hozzá!

Thaiföld III.

Cikk-cakkban a szigeten

img_8469.JPG

Mivel előző nap lefoglaltuk a kompot Phuket szigetre, amihez hoteltől hotelig tartó fuvar járt, ezért kora délután a szálloda recepcióján fel is vettek minket kocsival, majd miután begyűjtöttünk még pár embert, elvittek a komp kikötőig. A komp két óra alatt pöfögött át Phuket városába, ahol szállodák szerint furgonokba pakolták és leszállították az embereket. Látszott a szervezésen, hogy nem először csinálják. Tulajdonképpen rémisztő belegondolni, hogy minden egyes nap ennyi embert kell fuvarozni. Mi Kata Beachen egy "felnőtt" hotelben szálltunk meg, de nem kell semmi rosszra gondolni: azon kívül, hogy nem voltak gyerekek, semmiben sem különbözött más hotelektől.

Tovább

Hulló csillagok

Hírek

skytrax_400x400.jpgA világ legnevesebb, független légitársaság- és repülőtér értékelő szervezete, a Skytrax értékelései és díjai fontos indikátorok a légitársaságok számára, hiszen azok az utasok százezreinek szavazatai alapján kerülnek megállapításra: a komplex pontozási rendszer külön értékeli a fedélzeti és földi szolgáltatásokat, természetesen utazási osztályonként kategorizálva. A légitársaság mellett az utasoknak lehetőségük van a repülőtereket, a repülőtéri várókat és magát a járatot is értékelni pontokkal és szövegesen, akár fényképeket csatolva. A szavazatok hitelességét a csatolt beszállókártyák alapján ellenőrzik, így csak az értékelhet, aki ténylegesen repült. Kép forrása: skytraxratings.com

Más értékelésekhez és versenyekhez hasonlóan itt is nagy várakozás előzi meg a pontszámok kihirdetését. A mindenki által áhított, öt csillaggal jelölt legmagasabb kategóriába csak maroknyi légitársaság tartozik, ezért bármilyen változásnak nagy hírértéke van. Tavaly a Luthansa, idén az Etihad és a Turkish Airlines került hírbe, csak utóbbi kettő nem pozitív módon...

Tovább
Címkék: hirek, etihad, skytrax

Megújult fedélzeti menü a British Airways gépein

Hírek

1.jpgMájus elejével a British Airways bemutatta az új nyári Euro Traveller (rövidtávú turista osztály) fedélzeti menüjét. Mint köztudott, egy jó ideje már a British Airways rövidtávú turista osztályán nincs ingyenes étkezés, az utasok a BA és a Marks and Spencer's koprodukciójában összeállított menüből vásárolhatnak.

Tovább

Thaiföld II.

Út Ao Nangig

img_6765.JPG

Másnap kora reggel búcsút vettünk a repülőtől, hogy repülőre szállhassunk ;) Izgatottan indultunk útnak, hiszen csak azért tettük ezt a kitérőt Stockholmban, hogy innentől kihasználhassuk a kedvezményes árú business class kényeztetést. Elbuszoztunk a terminálig, majd gyors becsekkolás, biztonsági- és útlevél ellenőrzés után be is estünk a lounge-ba,  hogy pótoljuk a hostelben kihagyott reggelit. Én több üveg üdítővel és ásványvízzel kezdtem a repülőút előtti hidratálást. A Qatar Airways gépei elég kényelmetlen időpontokban indulnak a nem túl frekventált repterekről, de ennek kétségkívül meg van az az előnye, hogy mindig csendes és üres lounge-ok fogadnak minket. Reggeli után már hívtak is a géphez, mi pedig örömmel vettük birtokba az ausztrál utunkról már jól ismert székeket, hogy most már tényleg megkezdjük utunkat Thaiföld felé.

Tovább

Thaiföld I.

Stockholmig jutunk

img_7186.JPGVan az úgy, hogy az ember egy életre szóló élményt szerez. Ilyen például, amikor a világ egyik legkiválóbb légitársaságának díjnyertes long haul business class szolgáltatását élvezheti, vagy amikor egy mesés hetet tölthet el a thaiföldi szigetvilágban. Aztán mikor az ember nem is számít rá, kiderül, hogy egy év múlva megismétlődhet a csoda. 

Mindkettő.

Együtt.

Tovább

Új Upper Class székek a Virgin Atlantic gépeken

Hírek

virgin-atlantic-a350-1000-700x218.pngEgy újabb, régen várt kabin elrendezés látott ma napvilágot. A múlt hónapban bejelentett British Airways székek után most a Virgin Atlantic is leleplezte az új business - azaz a cég elnevezésében Upper Class - székeit. Az eddigi szűk, kevés tárolóval rendelkező székekre már elég sok panasz érkezett az utóbbi években, így ismét izgatottan várta mindenki az új jövevényeket, melyek az újonnan érkező Airbus A350-1000 gépeken debütálnak, hasonlóan a BA székeihez. (képek forrása: Virgin Atlantic)

Tovább

Hong Kong II.

Buddha szobrok minden méretben és mennyiségben

20181102_112446.jpgPárom valamilyen perverzió folytán úgy gondolta, nekünk egyik reggel halpiacot kellene nézegetnünk, mert az milyen jó már. Mivel én még feldolgozott, sült/főtt formában sem igénylem a tengeri ketyerék közelségét, ezért a program ellen szavaztam, ami teljesen felesleges volt, mert egy "igen" és egy "senkit-nem-érdekel" szavazattal átment az indítvány és elmentünk halpiacot nézni. Egész jól bírtam a dolgot annak ellenére, hogy már az épület bejáratánál megcsapott a halszag, ami a legerősebb érvem az ellen, hogy bármelyik szemetet vackot a tányéromra rakjam. (Ezért volt szenvedés az esküvői fogadás estéje). Ahogy sejtettem, odabent válogatott tengeri ketyerék voltak jégre rakva, egyben, szeletelve és karikázva. A piac egyik sarkában találtam egy hentest (mármint szárazföldit), annak portékáját nézegettem, kicsivel odébb pedig volt egy zöldség-gyümölcs stand, abban gyönyörködtem.

Tovább

A belföldi repülőjáratok ismételt bevezetését tervezik!?

Új lendületet kaphat a belföldi repülés

airplane-takeoff-512.gifA Volánbusz Zrt. a személyszállítási piac fejlődésének és az utazóközönség igényeinek felmérése után úgy döntött, hogy a távolabbi városok közötti utazási idők lerövidítése és az utazási élmény javítása érdekében belföldi repülőjáratok indítását veszi fontolóra. Ezzel kapcsolatban már el is készült egy tanulmány, mely a vidéki régió repülőtereinek infrastruktúráját, a járatok teljesítéséhez szükséges gépparkot és a belföldi, úgynevezett alacsony magasságú légifolyosók foglaltságát elemzi. A tervezett járatindítás jelentős mértékű beruházást és továbbképzést igényel, így további vizsgálatok is szükségesek.

Tovább

Hong Kong I.

Városnézés és Makaózás

back11.jpg

Páromnak igazán nem kell kétszer mondani semmit, ha utazásról van szó. Egyik volt kollégája és barátosnője férjhez ment nemrég, ott is voltunk az esküvőn Angliában. Normál esetben sztori vége, de nem most, mert a lány Hong Kongból származik és az ottani szokások szerint a szülőknek illik kell fogadást tartani az ottani ismerősöknek, kollégáknak, szomszéd Jüan bácsinak, mit tudom én. Persze páromat meghívta erre a fogadásra is a menyasszony/feleség, mire halkan megjegyeztem, hogy mi már voltunk Hong Kongban, meg az angol esküvőn is, szóval ugye ez az út hogyisizé, annyira talán nem életbevágó. De párom és barátosnője ellen én kevés vagyok egyedül, villámgyorsan világossá tették, hogy a dolog gyakorlatilag el van döntve, az egyedüli kérdés az, hogy én IS megyek-e.

Tovább