Skytrax díjak 2019

Hírek

1080496.jpg

A Paris Air Show 2019 keretében június 18-n az iparági megfigyelők által nemrégiben kritizált Skytrax (lásd keretes írást) közzétette az idei értékeléseit. Nagy meglepetés nem született, többnyire az előző évek nagyágyúi szerepeltek a rivaldafényben, de lássuk a részleteket.

Vezető hír, hogy a légitársaságok közül a Qatar Airways idén ötödik egymást követő alkalommal is elhozta az "Év Légitársasága" díjat, mellyel rekordot állított fel. Emellett megkapták a "Világ Legjobb Business Osztálya", a "Világ Legjobb Business Osztály Ülése", és a "Közel-Kelet Legjobb Légitársasága" díjakat is.

suablgpa_400x400.jpgAz 1999-ben alapított, független értékelő szervezet mára az iparág megkerülhetetlen szereplője lett. Az utasok visszajelzésein alapuló pontozó rendszer a 2018 szeptember és 2019 május között végzett felmérés több, mint 20 millió, ellenőrzött és hitelesített értékelése alapján állította fel a sorrendet a különböző kategóriákban.

Miután a társaság sokak megrökönyödésére megvont egy-egy csillagot a kitűnő termékeikről ismert Turkish Airlinestól és az Etihadtól, három, illetve négy csillagos társasággá "degradálva" azokat (erről itt írtam), azonnal megerősödtek azok a kritikák, melyek azt állítják, hogy a Skytrax nem is annyira független, mint állítják magukról.

Ezeket a pletykákat az a tény táplálja, hogy a társaság valóban kapcsolatban áll a légitársaságokkal és különböző tanácsadói szerződések keretében, a részletes értékelési adatok felhasználásával segítik azokat a szolgáltatásaik javításában. Ez a közvetlen pénzügyi kapcsolat minimum aggállyal tölti el a piac figyelőit.

294px_awards.pngA Singapore Airlines - méltán megérdemelten - nyerte a "Világ Legjobb Kabinszemélyzete", a "Világ Legjobb Első Osztálya", a "Világ Legjobb Első Osztály Ülése" és a "Legjobb Ázsiai Légitársaság" díjakat. A turista osztály "Világ Legjobbja" díját a Japan Airlines kapta.

A kelet-európai régióban az Aeroflot teljesített a legjobban, ők kapták a "Legjob Kelet-Európai Személyzet" és a "Legjobb Kelet-Európai Légitársaság" díjakat. A Wizz Air kapta a "Legjobb Kelet-Európai Low Cost Légitársaság" díjat.

A leginkább érdeklődésre számot tartó Top 10 kategória helyezettjei (és zárójelben a társaság csillagjai) idén:

  1. Qatar Airways (5)
  2. Singapore Airlines (5)
  3. ANA All Nippon Airways (5)
  4. Cathay Pacific (5)
  5. Emirates (4)
  6. EVA Air (5)
  7. Hainan Airlines (5)
  8. Qantas Airways (4)
  9. Lufthansa (5)
  10. Thai Airways (4)

Némileg meglepő, hogy az egyébként öt csillagos Garuda Indonesia hiányzik a listáról, míg a csupán négy csillagos Emirates egész magas helyezést ért el. A tavalyi helyezéshez képest a Lufthansa két helyet csúszott vissza. A teljes díjazott lista ABC sorrendben a cég honlapján (itt) érhető el.

< Előző hír          Következő hír >

 Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még többet megtudni, kérlek látogasd meg a Patreon oldalamat, ahol az utazások támogatásáért cserébe exkluzív tartalmakhoz is hozzáférést biztosítok. Kövesd a blog Facebook oldalát és Instagram profilját is, ha pedig van blog.hu felhasználói fiókod, a jobb felső sarokban beállíthatod követésre a blogomat, így értesítést kapsz, ha új cikk jelenik meg.