Alternatív londoni látnivalók II.

Második rész

london_view_2.jpgHa sok más, élvezetesebb város helyett mégis inkább Londonba látogat valaki, de már megvolt a Hyde Park, kipipálta a House of Parliamentet, körbenézett a London Bridgen és utazott a metrón, akkor kezdődhet az alternatív városnézés, hiszen más városokhoz hasonlóan London is tartogat hipszter látnivalókat! Összeszedtem még egy kupac olyan kevésbé ismert nevezetességet, melyekre az évek során bukkantam rá és most megosztom őket.

 

A helyszíneket ezúttal egy 3D interaktív térképen nézheted meg, csak kattints a képre:world_globe.jpg

Battersea Power Station

A múltkor már szó esett a Beatles legendás lemezborítójáról, így meg kell említenünk a Pink Floyd lemezborítóját is, mely az egykori szénerőművet, a Battersea Power Stationt ábrázolja. Az elmúlt években a környék jelentős megújuláson esett át és az erőmű egykori épületében is lakásokat alakítottak ki. Mivel a környezete teljesen beépült, az épületet talán csak a Temze felől lehet érdemben látni.

battersea1.jpg

Café in the Crypt

Fogadjunk, hogy mindenki vevő egy igazán barátságos árú étteremre London szívében, az egyik legfelkapottabb turista útvonal mentén! Nos, a hely létezik, csak éppen nem sok turista tud róla! A Trafalgar Square észak-keleti sarkán álló St Martin-in-the-Fields templom alatt, annak kriptájában egy hatalmas menza étterem bújik meg, ahol tradicionális és egyszerű brit ételeket kínálnak. Ha nem riaszt el senkit a hely szelleme (bocs) és a tény, hogy helyenként sírkövek alkotják a padlót, akkor érdemes kipróbálni. A lejárat a templom északi oldalán lévő üveghengerben van, az étterem bevétele pedig a templom kasszáját gyarapítja.

0. vágány

A King's Cross pályaudvaron két különleges vágány is van. A múltkori cikkben már említettem a 9 és 3/4 vágányt, mely a Harry Potter filmek óta nevezetes, de van még egy különleges vágány, mégpedig a nulladik, mely 2010 májusa óta létezik. Az állomás ekkorra esett át egy felújításon és bővítésen, mely során létesítettek egy új vágányt az 1. vágány "nulladik" oldalán. A hivatalos indoklás szerint a vágányok újraszámozása megzavarta volna az ingázókat, így nemes egyszerűséggel maradtak a 0 számnál. A vágány egyébként a pályaudvar leghosszabb vágánya és dízel mozdonyok csak végszükség esetén használhatják, hogy elkerüljék az állomás szellőztető rendszerébe jutó kipufogógázokat.

leinster_gardens1.jpgLeinster Gardens ál-homlokzat

Ha valaki a Hyde Park északi részén jár, forduljon be a Leinster Terrace Streetre, majd sétáljon el a Craven Hill Gardensig, és kopogjon be jó hangosan a 23 vagy 24 Leinster Gardens ajtaján, majd futás! Na jó, nem is kell annyira szaladni, mert abban a két házban sosincsenek otthon! Ha jobban megnézzük, a háznak vakablakai és vakajtajai vannak, sőt igazából ház sincs a homlokzat mögött. Ennek az az oka, hogy közvetlenül a Craven Hill Gardens alatt fut a District és Circle Line, melynek alagútját sok helyen be sem fedték, hogy az eredeti szerelvények füstje és gőze távozni tudjon. Ilyen ez a telek is, melynek ál-homlokzatának hátulját a szomszédos Porchester Terrace utcáról is lehet látni. Az utcaképbe simuló homlokzatot csak utcaképi okok miatt hagyták meg.

Mr Fogg's Residence

Aki egy különleges és rejtett helyszínre vágyik egy ebéd vagy vacsora elfogyaztásához, látogassa meg Jules Verne képzeletbeli világutazó étteremláncának valamelyik helyszínét. Nekem a kedvencem a Mr Fogg's Residence nevű hely, mely a Green parktól északra egy kis utcában bújik meg, de emellett a város más pontjain is találhatóak éttermeik és bárjaik. Érdemes egyik-másikba benézni akár egy koktél erejéig, mert a helyek belső kialakítása igazán fantáziadús.

Greenwich gyalog alagút

Nemcsak a számtalan hídon, de alagúton is keresztezni lehet a Temzét! Ehhez csak Greenwichig - Utazó Tódi kerületébe - kell elzarándokolni, amit a lelkes rajongók egyébként is megtesznek, ugyebár. A Greenwich DLR állomás közelében, a folyóparton - rendhagyó módon a víz helyett egy tér közepén - álló Cutty Sark vitorláshajót és a kitűnő panorámát nyújtó folyópartot sokan útba ejtik, de csak kevesen kukkantanak be a parton álló üvegtetejű henger alakú téglaépületbe. Pedig ez a kiindulópontja a folyó alatt átmenő gyalogos alagútnak, az épület párját pedig látni is lehet a folyó túloldalán. A túlparton nincs túl sok látnivaló, ezért ha nem is akarunk átkelni, azért érdemes leereszkedni a csigalépcsőn és megnézni a folyosót.

foot_tunnel1.jpg

Greenwich meridián (az igazi)

Mindenki tudja, hogy a Földet behálózó hosszúsági fokok kezdőköre a greenwichi csillagvizsgálón halad át. A csillagvizsgáló udvarán gondosan le is van fektetve egy hosszú fémlemez, abba pedig bevésve a vonal, a falon pedig egy tábla mutatja a keleti és a nyugati féltekét. Naponta turisták ezrei fényképeznek a vonal felett terpesztett lábbal, pedig ha tudnák... Utólagos mérések és ellenőrzések alapján ugyanis kiderült, hogy az igazi kezdőkör nem is itt húzódik, hanem 101m-rel keletebbre, a Greenwich Park egyik sétányának kukája mellett. Nem tudom hogyan fordulhat elő, hogy egy "Márpedig itt legyen" tipusú dologról kiderül, hogy nem ott lett, de így van. (Tisztára, mint a L'art pour L'art társulat: "Az uram komp akart lenni, de nem komp-lett"). Aki nem hiszi, látogasson el a csillagvizsgálóba és a GPS-én vagy telefonján ellenőrizze le az aktuális hosszúsági fokot. Hogy nem nullát fog mutatni, az biztos.

Soho Square kunyhó

soho_square1.jpg

London egyik népszerű parkjának, a Soho Squarenek a közepén áll egy öreg kunyhó, mely első ránézésre úgy néz ki, mint ami a parkkal együtt épült az 1680-as években, hogy a kertésznek legyen hol tárolni a szerszámait. Ne dőljünk be azonban a színháznak, a kunyhót ál-historizáló Tudor stílusban a Charing Cross Electricity Company építette 1925-ben (mondjuk még így is elég öreg...), mert szükségük volt egy lejáratra a tér alatt lévő alállomásukhoz. Az épület egyik felében volt a lejárat, melynek ezen funkciója megszűnt mióta az alállomás egy sokkal kényelmesebb és praktikusabb lejáraton át közelíthető meg a tér nyugati oldaláról. A kunyhó alatti 300 négyzetméteres (!) felszabaduló épületrészt 2015-ben az önkormányzat bérlésre ajánlotta fel, de azóta is üresen áll. Ja, az épület másik felében tényleg a park kertésze tartja a szerszámait.

Mind the Gap!

Aki utazott már a londoni metrón biztosan hallotta a mindenhol felcsendülő "Mind the gap!" felszólítást. Aki pedig sokat utazott rajta, észrevehette, hogy az Embankment állomáson egy sokkal erősebb, határozottabb felszólítás harsog a hangszórókból. Ez ugyanis az eredeti felvétel, melyet Oswald Laurence színész mondott szalagra több, mint 40 évvel ezelőtt. Oswald 2007-ben meghalt és egyik nap 2012-ben az Embankment állomást rendszeresen használó özvegye feldúltan vette észre, hogy már nem volt férje hangján szólal meg a figyelmeztetés. Levelet írt a metrót üzemeltető Transport for Londonnak, ami után kiderült, hogy egy modernizálás során a teljes vonalon lecserélték az utastájékoztató rendszert. Az özvegy elpanaszolta, milyen sokat jelentett neki a férje hangját hallani mindennap. Ez sok embert megérinthetett a cégnél, mert pénzt és energiát nem sajnálva újra felkutatták a kidobott felvételt, digitalizálták, majd módosították az egész Northern Line utastájékoztató rendszer szoftverét, hogy azon az egy állomáson az eredeti hangot visszaállítsák. Ezen felül pedig az özvegynek is készítettek egy másolatot, hogy bármikor meghallgathassa a férjét. A történet annak idején még a hírekbe is bekerült:

Liberty áruház

Ez a Picadilly Circus és Oxford Circus között megbúvó épület ad otthont az 1875-ben alapított Liberty áruháznak, mely eredetileg keleti díszeket, kelméket és dísztárgyakat árult. Mára bővült a kínálat, de még mindig ezek a legnagyobb erősségeik. Az 1920-as években az eredeti épületet átalakították és ekkor nyerte el a mai napig meglévő tudor stílusú formáját. Érdekesség, hogy az épület faanyagaként két egykori hadihajó szolgált. Javaslom belülről is megnézni az épületet, mert műemléki védettsége miatt (is) megőrizték az eredeti belső kialakítást, melyen már felismerhetőek a mai plázákra jellemző körfolyosók.

liberty1.jpgképek forrása: wikimedia.commons.org

< Előző rész          Következő utazás >

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még többet megtudni, kövesd a blog Facebook oldalát és Instagram profilját is, ha pedig van blog.hu felhasználói fiókod, a jobb felső sarokban beállíthatod követésre a blogomat, így értesítést kapsz, ha új cikk jelenik meg.

Címkék: europa, London