Winter Wonderland

Karácsonyi vásározás Londonban

img_8376a.JPGKarácsony közeledtével gombamód szaporodnak a karácsonyi vásárok, érkeznek is róluk a beszámolók mindenfelől. Gondoltam én is írok arról, milyen Utazó Tódi városában a legnagyobb vásár, ezért több év kihagyás után erőt vettem magamon és ellátogattam a Hyde Parkban berendezett Winter Wonderlandbe.

A karácsonyi vásárokkal az a bajom, hogy sohasem olyanok, mint ahogy az ember elképzeli a fejében: egy vastag, fehér hóval borított táj, ahol a hangulatos faházak között lassan végigsétál az ember, finom forralt bort kortyolgat és beszélget a szembejövő ismerőseivel, miközben aranyos és hasznos karácsonyi kiegészítőket és díszeket vásárolgat.

Ezzel szemben vagy latyak vagy sár van, de ami garantált az a hideg; a kürtőskalács és a jó esetben közepes minőségű kolbász pedig annyiba kerül, mintha aranyba forgatták volna. A haszontalan tömegtermékeket organikusnak vagy kézzel készítettnek beállítani próbáló árusok olcsó lambéria bódéi között meg akkora tömeg hömpölyög, hogy csak lapjával lehet közlekedni és a sor végén levegőt venni.

Ezt elkerülendő egy napsütéses hétköznap délelőtt látogattam ki december elején a Winter Wonderlandbe, ily módon minimalizálva a tömeg esélyét. A vásárnak minden oldalról van bejárata, a minimális gyaloglás érdekében célszerű a Hyde Park Corner metró megálló vagy buszmegállók felől közelíteni. A bejáratoknál tök értelmetlen táskába kukucskálás van, de ha ez megnyugtatja őket, legyen.

A Hyde Park dél-keleti részén 2005 óta van folyamatosan vásár, a kezdeti két sikertelen év után adták a rendezés jogát egy professzionális cégcsoport kezébe, akik Winter Wonderland néven indították újra a projektet. Azóta minden évben fejlődik a vásár, egyre nagyobb helyet foglal el, egyre több látnivaló és attrakció van. Ez igazából egy kalandpark, egy vurstli és egy piac keveréke, a szokásos vásári bódék mellett komplett éttermek, cirkusz, hullámvasút és jégpálya is van. Hogy mennyire népszerű, azt az mutatja, hogy az elmúlt 10 évben összesen 14 millió látogatója volt.

A dél-keleti bejáraton keresztül érkezve rögtön egy piacon találjuk magunkat, ahol bögre, pokróc, karácsonyi dísz, szappan, gyertya és hűtőmágnes mellett 3D gravírozott akril kockát is vehetünk. Kicsivel beljebb haladva az árus bódékat felváltják az étkezős bódék, de én azt javaslom, ne csábuljuk el máris a bejáratnál, lesz ez még jobb is. Bal kéz felől egy magyar zászlóval megjelölt bódéban kürtőskaláccsal (chimney cake) és lángossal valamint magyar szóval csillapíthatják honvágyukat a kiéhezett hazaárulók kivándorlók. Ha jól emlékszem a kürtős kalács 7 font volt.

img_8377.JPG

A vásár népszerű alkotórészei a különböző vidámparki attrakciók. Mindenféle hinta, körhinta, kisvasút, hullámvasút megtalálható itt, mindenki a vérmérsékletének és alkoholfogyasztásának megfelelőt választhat. Én mondjuk el nem tudom képzelni miért jó mínusz három fokban nagykabátban száguldozni egy fém hullámvasúton, dehát az angolok a tengerpartra is lemennek ugye.

img_8442.JPG

img_8427.JPGA fizetős attrakciókhoz először zsetonokat kell váltani az elszórt értékesítési bódékban, de idén először lehet feltöltőkártyát is venni, mellyel 20% kedvezmény jár, sőt 80 font költés felett jóváírnak öt fontot. Aki kilátogat a vásárba az mindenképpen készüljön készpénzzel, mert sok helyen csak azt fogadnak el.

Előző évekhez hasonlóan idén is van óriáskerék, de idén egy minden eddiginél nagyobbat állítottak fel a szervezők azoknak, akik fentről szeretnék megnézni a parkot. Emellett más, szolidabb elfoglaltságot biztosító attrakciók is várják az embereket. Van ajándék készítő kuckó, gyerekház, kézműves sátor, céllövöldék, de még az újszülöttel érkezők is kaptak saját házikót. Minden generáció megtalálhatja a hozzá legjobban passzoló játékokat. Akik garantált ajándékot szeretnének, azok a Winter Wonderland faházaknál adott összegért zsákbamacskát vehetnek.

img_8406.JPG

img_8411.JPG

Étel és ital fronton a klasszikus fogások hódítanak: kolbász, hasábburi, hamburger, spirál sült krumpli, palacsinta, churros és gofri minden sarkon akad. Az alternatív gyomrúak sem kell, hogy elrettenjenek, több vegetariánus étkezdét is láttam, bár a választék kimerül a zöldséges melegszendvicsnél. Ezen van mit javítani, mert elég siralmas látvány volt a kukoricával és gombával megszórt bagettek látványa. Aki komolyabb vacsorát tervez és tutira akar menni, előre foglalhat asztalt a számos étterem-sátor egyikébe, ahol komolyabb ételek is ehetőek.

img_8436.JPG

Nem lehet szó nélkül elmenni a Bavarian Village nevű intézmény mellett, ami gyakorlatilag egy park a parkon belül. A kicsit az Oktoberfestre hajazó részen elszabadul a bajor életérzés és megkapjuk, ami a csövön kifér: bajor falu, bajor sör, bajor kolbász, bajor krumpli, bajor perec. Nem csoda, hogy ilyen népszerű, hiszen ahol sör van az rossz hely nem lehet és ki ne akarna az egész évi fish and chips és kidney pie után valami ehetőt is kóstolni?

img_8420.JPG

Aki kíváncsi a vásárra, január 5-ig kilátogathat. Én javaslom a hétköznapokat, mert akkor szinte kihalt a hely, de aki nyüzsgésre vágyik, az esténként és hétvégén biztos megtalálja a számítását.

Az összehasonlítás kedvéért körülnéztem szűkebb pátriárkámban is és ellátogattam a turisták és helyiek körében is népszerű Greenwich Marketre. Örömmel vettem, hogy itt úgy látszik nem gurult el túlságosan a gyógyszer és csak visszafogott karácsonyi díszítést dobtak össze.

img_9074.JPG

A főutca és a piac felett függesztettek fel világítást, ezen kívül semmi különös nem látható. A piac fedett részén a máskor is jelen lévő kézműves árusok voltak jelen a szokásos termékeikkel, még csak karácsonyfa díszeket sem láttam, nemhogy elvetemültebb dolgokat. A szabadtéri részen lévő étel árusok szintén figyelmen kívül hagyták a közelgő ünnepeket.

img_9080.JPG

A Cutty Sark hajó mellett egy darab körhinta árválkodott, talán a vurstli hangulatot próbálták megteremteni, de nekem inkább fura volt, hogy mit keres a hajó mellett a nagy téren ez az egy vásári elem. Kicsivel odébb a Queen's House kertjében egy pici jégkorcsolyapályát állítottak fel, mely igen népszerű - és ennek következtében zsúfolt - volt.

img_9102.JPG

< Előző utazás          Következő utazás >

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még többet megtudni, kövesd a blog Facebook oldalát és Instagram profilját is, ha pedig van blog.hu felhasználói fiókod, a jobb felső sarokban beállíthatod követésre a blogomat, így értesítést kapsz, ha új cikk jelenik meg.