Klub szoba

Szoba extrákkal

20230318_152913.jpg

Az elmúlt években számos hotelben használtam Európától az Egyesült Államokon át Ázsiában ezt a Magyarországon talán kevésbé ismert, a hotelekben az alap és a panziós vagy all inclusive ellátás közé pozicionált szoba típust. Most úgy gondoltam megosztom a tapasztalataimat és véleményemet.

A klub szobákat (club room, executive room) leggyakrabban a nemzetközi szállodaláncok nagyvárosi hoteleinek kínálatában találhatjuk meg, nem árt tudni pontosan mit is takar a megnevezés és mi mindent tartalmaz az ár a szoba mellett ha összefutunk ezzel a foglalási móddal.

A klub szoba vagy lakosztály foglalása elsősorban nem a szoba méretét vagy típusát változtatja meg, bár tény, hogy az így foglalt szobák és lakosztályok sokszor a hotel külön erre fenntartott emeletén vagy emeletein találhatóak, ahova csak az ottani szállóvendégek léphetnek be.

A klub elnevezés onnan jön, hogy a szobák lakói a hotel általában valamelyik felső emeletén lévő közös klubhelyiség hozzáférését és szolgáltatásait is élvezhetik általában kora reggeltől kora estig. A szolgáltatás a nap folyamán változik:

  • Reggel a közös reggeliztető étteremmel megegyező vagy ahhoz hasonló választékból álló reggeli kerül felszolgálásra, így a klub vendégek egy kisebb, privát helyen reggelizhetnek ahol nem kell sorban állni vagy hallgatni a zsibongást
  • Napközben kényelmes fotelekben és kanapékban lehet pihenni vagy íróasztaloknál dolgozni miközben folyamatosan ingyenes italválaszték és rágcsálnivaló áll rendelkezésre
  • Délután egy adott időszakban alkoholos italok, illetve uzsonna kerül felszolgálásra. Ez az egyszerű hideg rágcsálnivalóktól a svédasztalos étkezésig terjedhet a hoteltől függően

Mint látható ez a plusz szolgáltatás elsősorban azok számára van kitalálva akik az idejük nagy részét a hotelben, feltételezhetően munkával töltik mert a turista célból utazó vendégek nyilván inkább városnézéssel vagy strandolással töltik az idejüket és nem veszik igénybe napközben az ilyen szolgáltatásokat.

De akkor miért használtuk turistaként többször is ezt a fajta szobát? Több oka is volt: először is volt olyan, hogy a hotel hűségprogramjában elért státusz szinthez automatikusan járt, mint egyfajta upgrade. Ilyenkor az alap szobát foglalva és fizetve az ember ajándékként kapja ezt a pluszt. Másodsorban volt olyan helyszín, ahol tudtuk előre, hogy a városban drága az étkezés és nem is tartogat különösebb kulináris értéket, így olcsóbb és célszerűbb volt a klub szobát kifizetni, hogy a reggeli mellett egy könnyebb vacsora is meg legyen oldva. Ilyenkor azt is megtehettük, hogy a városnézést napközben megszakítva nassoltunk egy kicsit ebéd helyett és feltankoltunk üdítővel. San Franciscoban pedig egy klub hotelben szálltunk meg, ahol nem volt választás, mindenkinek járt ez a szolgáltatás.

Egy aprócska gond van ezzel a szállástípussal: nem mindig lehet előre tudni mire számítson az ember. Bangkokban és Bahreinben szinte komplett vacsorát kaptunk és napközben is jó választék volt, előbbi helyen a felhőkarcoló sokadik emeletén lévő klub szoba még egy hatalmas terasszal is rendelkezett. A legemlékezetesebb élmény a szófiai Interkontinental hotelben ért, ahol egy masszív upgrade után egy lakosztályt kaptunk dugig tömött és naponta újratöltött minibárral, nasis fiókkal és ajándékkosár bekészítéssel. Viszont mivel a klub szoba éppen átépítés alatt volt, a hotel bárjában kaptunk afternoon tea-t és koktélokat. A prágai hotelben sokkal kisebb  reggeli választék volt, mint a lenti étteremben, napközben pedig szinte semmi sem volt szénsavas üdítőkön és vizen kívül.

Összefoglalva azoknak tudom ajánlani ezt a szolgáltatást, akiknek nyaralás vagy üzleti út közben nincs kedvük vagy idejük a helyi gasztronómiával foglalkozni, éttermeket keresgélni és egyébként is a hotelben töltik az idejük egy részét, de nem  akarnak fél- vagy teljes panziós ellátást.

< Előző bejegyzés          Következő bejegyzés >

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még többet megtudni, kövesd a blog Facebook oldalát és Instagram profilját is, ha pedig van blog.hu felhasználói fiókod, a jobb felső sarokban beállíthatod követésre a blogomat, így értesítést kapsz, ha új cikk jelenik meg.